Skip to main content

Kaiken näköinen keikkuminen ja tasapainoilu toimistopöydän ääressä on tällä hetkellä todella suosittua! Aktiivisten tuotteiden kuten tasapainotuolien, tasapainolautojen, sähköpöytien ja seisontamattojen kysyntä on nousussa. Toimistoergonomia ja työpisteen ergonomian suunnittelu on siis pienoisessa murroksessa. Ihmiset etsivät keinoja, joilla voivat pitää kehon aktiivisena muutoin staattisen toimistyön ohessa. Suuri syy tähän on varmasti paljon mediassakin esillä ollut ja ihmisiä herätellyt aihe: istumisen terveysriskit. On vaikea olla törmäämättä kirjoituksiin, joissa kerrotaan, että aktiivisuus vapaa-aikana ei välttämättä kumoa pitkäaikaisen istumisen haittoja. Nyt haetaankin ergonomiatuotteita, joilla voidaan pitää keho aktiivisena myös työpäivän aikana.

 

Aktiivisen toimiston työvälineet

Kaikille varmasti tunnetuin aktiivisen toimiston tuote on sähköpöytä, joka mahdollistaa työskentelyn seisoma- sekä istuma-asennossa ja näin parantaa toimistoergonomiaa. Sähköpöytä ja satulatuoli muodostavat unelmaparin, sillä satulatuolin ergonomiset hyödyt ovat huipussaan, kun työpöydän korkeus voidaan säätää istujan mittoihin sopivaksi. Sähköpöydän ääressä työskennellään usein seisten, jotta istumiseen käytetty aika vähenisi. Sähköpöydän käyttäjät ovat kuitenkin huomanneet, että pitkäaikainen seisominen kovalla alustalla ei ole kovin miellyttävää. Alaselkä alkaa kipeytymään, jalat turpoavat ja polvet kolottavat. Seisominen ei siis olekaan niin mukavaa, vaikka sen sanotaan olevan terveellistä. Eikö usein olekin niin, että terveelliset asiat eivät ole kovin houkuttelevia? Seisomisesta voidaan tehdä mukavaa kimmoisalla seisontamatolla tai vaikka tasapainolaudalla. Miksipä ei voisi käyttää molempia vuorotellen? Pehmeä ja kimmoisa matto siirtää jalan painopistettä päkiöille, jolloin selkä ja jalat eivät rasitu. Tasapainolauta puolestaan aktivoi aivojen tasapainokeskusta, joka muuten surkastuu iän myötä ja vaatii harjoitusta mitä enemmän ikää karttuu. Suomessa hyvästä tasapainosta on hyötyä kaikenikäisille pitkän talven aikana, jolloin kadut ovat kuin suuria luistelukenttiä.

Tasapainotuolin hyödyt

Tasapainotuolit, toiselta nimeltään aktiivituolit, pitävät kehon liikkeessä myös istuessa. Kaikkien tasapainotuolien perusidea on sama. Ne mukailevat kehon liikkeitä pitäen kehon nestekierron aktiivisena ja mielen virkeänä. Liike ehkäisee raajojen turpoamista ja puutumista. Liike myös harjoittaa keskivartalon syviä lihaksia ja se myös laittaa ajatuksen juoksemaan, joten vireystila pysyy huomattavasti parempana tasapainotuolilla istuttaessa kanssa kuin toimistotuolilla. Ergonomista työpistettä suunniteltaessa kannattaa miettiä, minkälaisen tasapainotuolin tarvitsee ja haluaa. Tasapainotuolimalleja on useita erilaisia, joten eteen saattaa tulla valinnan vaikeus. Malleja on niin satulatuolin mallisia kuin jakkaran tyylisiä.

Keinuva satulatuoli, esimerkiksi Salli SwingFit, Salli Swing ja Active3D tarjoavat satulatuoli-istuimen ergonomiset hyödyt sekä kehoa herättelevän liikkeen. Satulatuolin ergonominen istuma-asento perustuu lantion ja selän oikeaoppiseen asentoon, jossa keho on sille luonnollisessa asennossa. Keinuvaa istuinta saa liikuteltua hallitusti lantion liikkeillä ja se myös ikään kuin niiaa sivulle tai eteenpäin suuntautuvissa liikkeissä. Esimerkiksi hammaslääkärit ja kampaajat pitävät aktiivisista satulatuoleista, koska ne mukautuvat kehon liikkeeseen.

Jakkaran mallisissa tasapainotuoleissa kuten Sitoolissa ja Jumbassa on aktiivinen jalusta, eli liike lähtee lattianrajasta ja istuin on jakkaran tyyppinen. Sitool on tasapainotuolimalli, joka toimii parhaiten seisomatyöpisteessä kuten kassalla tai vastaanottotiskillä, jossa se toimii seisomisen tukena. Sitoolin ikään kuin nojataan, eli tuolilla ei ole tarkoitus istua päällä. Jumbba on taas täysin uudenlainen tasapainotuoli, joka noudattelee jumppapallon ideaa. Istuin on puolimallomainen, kimmoisa ja miellyttävä istua. Jumbban jalusta keinuu ja tarjoaa jumppapallomaisen liikkeen, joka harjoittaa keskivartaloa. Jumbballa on mukava istua vaikka matalankin työpöydän ääressä, koska istuin pinta-alaa on riittävästi, pehmuste on kimmoisa ja korkeuden saa säädettyä juuri sopivaksi.

Toimistot eivät ole ainoita paikkoja, joissa on huomattu tasapainotuotteiden hyödyt. Tasapainotuoleja löytyy nykyään myös esiopetus- ja koululuokista ympäri maailmaa. Muistatko kouluajoilta, kuinka koulun tuoli oikein houkutteli keikkumaan, etenkin silloin kuin opetuksen aihe ei tahtonut kiinnostaa ja muurahaiset juoksivat housuissa? Tasapainotuoleja on alettu käyttämään perinteisten koulutuolien sijasta, koska ne auttavat lapsia keskittymään, etenkin vilkkaimpia. Tasapainotuotteiden hyödyt ulottuvat siis vauvasta vaariin! Tasapainoilua ja liikettä edistävät ergonomiatuotteet ovat todennäköisesti tulleet jäädäkseen. Uskommekin, että tulevaisuudessa nähdään yhä enemmän erilaisia ergonomiatuotteita, joilla saadaan liike osaksi työpäivää.

TUTUSTU TASAPAINOTUOLIVALIKOIMAAMME

KATSO KAIKKI TUOTTEET

Maksa turvallisesti ja huoletta verkossa!

Maksa turvallisesti verkossaMaksa turvallisesti verkossaMaksa turvallisesti verkossa